Värme

Ett behagligt inomhusklimat vill vi alla ha men upplevelsen vad som är "rätt" temperatur är ofta väldigt individuell. Under den svala säsongen är Socialstyrelsens rekommendation minst 20 grader och av miljöskäl högst 21 grader. 

Att höja värmen är föreningens beslut och detta sker centralt i fastigheten. Det hjälper alltså inte att du själv skruvar upp dina radiatorer/element när systemet är injusterat. 

Radiator (element)

Det vanliga är att lägenheter värms upp av vattenburen värme via radiatorer. Varje radiator kan styras av en termostatventil. Radiatorerna är förinställda. Radiatorn rengöres bäst med vatten eller tvållösning, använd inte medel med ammoniak. Skulle lacken på radiatorn skadas finns bättringslack att köpa i VVS-fackhandeln.

Tycker du att det är kallt i din bostad?

Börja med att mäta temperaturen vid lite olika tillfällen. Det gör du med en vanlig termometer. 

Mät 1 meter från yttervägg och på 1 meters höjd från golvet. Visar termometern lägre än 20 grader? Kontrollera:

  • Vänta minst två dygn efter väderomslag. Vid snabba växlingar i temperaturen tar det ett tag för värmesystemet att anpassa sig. 
  • Har du möblerat tätt framför elementen så att t ex soffan eller sängen hindrar värmen att sprida sig i rummet?
  • Har du hängt gardiner för termostaten som gör att den känner av en högre temperatur än det är i rummet och därför slår av värmen för tidigt?
  • Kontrollera att termostaten på elementet är påslagen. 
  • Är elementet varmare nertill och kallare upptill? Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör då en felanmälan. Lufta inte elementet själv eftersom risken finns att du tömmer värmesystemet på vatten. 
  • Varför är elementen kalla trots att det är kallt ute? På elementen sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att centralt inställd temperatur är uppnådd stängs vattenflödet i elementet av per automatik. 

Har du kontrollerat ovanstående men fortfarande har kallt - gör en felanmälan enligt anvisat.